Een traineeship is de perfecte aansluiting op de arbeidsmarkt na je studie en/of bij een carrièreswitch. Tijdens een traineeship blijf je namelijk leren en tegelijkertijd jezelf ontwikkelen. Naast het volgen van trainingen voor hard- en soft skills zijn er ook cursussen die precies aansluiten bij jouw nieuwe vakgebied. Dit was voor Kerem een vereiste bij de zoektocht naar een nieuwe baan en begon aan zijn traineeship binnen het Sociaal Domein.

Kerem is 30 jaar, ex-ondernemer en een echte familieman. In september 2021 is hij gestart met het éénjarige traineeship van FITZ Sociaal Domein. Deze heeft hij in september 2022 positief afgerond. Momenteel is Kerem fulltime werkzaam als consultant binnen het Sociaal Domein. Daarnaast volgt hij het ontwikkelprogramma Functioneel Beheer én is hij beheerder van onze interne kennisbank.

De wil om mensen te helpen als motivatie voor een nieuw begin

Kerem: “Voor de start van het traineeship ben ik vier en een half jaar eigenaar geweest van een autobedrijf. Daarnaast ben ik voor een financieringsbemiddelaar werkzaam geweest als Conversiespecialist en Sales Officer.” Kerem’s transitie naar het Sociaal Domein komt voort uit de wil om mensen te helpen.

‘‘Je lost niet alleen problemen op, maar werkt er ook aan om problemen te voorkomen. Dit kan in verschillende vormen, maar je moet hier wel een start in maken. Ik heb ervoor gekozen om mijn ambities binnen het Sociaal Domein te realiseren en hopelijk zo een verschil te kunnen maken voor mijn medemens.’’

Waarom een traineeship bij FITZ?

“Detachering biedt mij de kans om in een werkveld te starten waarin ik niet ben opgeleid. Het traineeship is voor mij een startpunt om bij verschillende bedrijven ervaring op te doen en zo te leren wat ik binnen SD leuk vind, wat bij mij past en waar ik in kan groeien. Zo bouw je onder andere aan een uitgebreid netwerk en cv. Dit kan enorme voordelen in de toekomst opleveren. Samen met FITZ kan ik op mijn eigen tempo werken aan mijn toekomst, op basis van wat ik belangrijk vind.”

Jezelf blijven ontwikkelen

“Tijdens het traineeship ben je intensief bezig met de ontwikkeling van je persoonlijke en professionele vaardigheden. Je volgt trainingen en cursussen die aansluiten bij jouw nieuwe vakgebied. Zo heb ik de cursus Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie gevolgd en heb ik mijn Lean Six Sigma Orange Belt behaald.“

Niet alleen je sterke kanten worden belicht

“Daarnaast staat je ontwikkeling als individu op de voorgrond. Hierbij worden niet alleen je sterke kanten belicht, maar kijk je ook naar hoe jijzelf in specifieke situaties reageert en waarom je dit gedrag vertoont. Ik beheers nu alle ins en outs over het ontvangen en geven van feedback. En heb ik ervaren hoe het is om in verschillende functies binnen diverse afdelingen en meerdere opdrachtgevers te werken. Ik voelde mij een medewerker die actief betrokken werd bij het bedrijf. Zo’n gevoel is niet vanzelfsprekend.”

Ook biedt de diversiteit in opdrachten de kans om veel verschillende aspecten binnen het Sociaal Domein te zien en te leren. “Je bent op maatschappelijk niveau actief, en zo kan je daadwerkelijk het verschil maken voor zowel opdrachtgevers als voor inwoners van een gemeente.”

De eerste opdracht

“Ik heb tijdens mijn traineeship voor vier opdrachtgevers gewerkt. Mijn eerste opdracht was op projectbasis voor gemeente Geldrop-Mierlo samen met twee collega’s van FITZ. Het doel was om te bepalen of de gemeente financieel verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Dit was voor mij de eerste kennismaking met het werken bij een gemeente. Met twee nieuwe gezichten, een nieuwe werkomgeving, een onbekend onderwerp én een beperkt tijdsbestek was dit een uitdagende opdracht. Het is ons uiteindelijk gelukt om dit project vroegtijdig succesvol af te ronden. Ik ben enorm trots op de onderlinge samenwerking met mijn collega’s, waarmee ik vandaag de dag nog steeds een sterke band heb.

Ontwikkelprogramma

“Momenteel volg ik het ontwikkelprogramma Functioneel Beheer. Ik heb tijdens het traineeship vooral de werkzaamheden binnen het sociaal domein die zich op de voorgrond afspelen gezien. Met dit ontwikkelprogramma kan ik ervaring opdoen in de werkzaamheden die zich op de achtergrond afspelen. De combinatie van beide ervaringen zullen mij uiteindelijk helpen om mijn doel te realiseren.”

Wat voor persoon moet je zijn om te werken binnen het traineeship sociaal domein?

“Ben jij diegene die altijd anderen te hulp schiet en heb jij aandacht voor je medemens? Krijg jij energie van het verbeteren van andermans leven en daarmee ook de maatschappij? Dan is het Sociaal Domein echt iets voor jou. Denk hierbij ook aan een sterk inlevingsvermogen, service- en resultaatgerichte houding. En een klein beetje geduld is ook wel belangrijk om te benoemen…

Mocht je jezelf niet in alle punten herkennen? Geen probleem, er zijn genoeg functies binnen het Sociaal Domein waar de ene competentie relevanter is dan de andere. Voor iedereen is er wel een functie waarin je mensen kan helpen en daarmee de samenleving een stukje mooier mag maken!”

Klaar voor een zinvolle carrière?

Ben jij klaar voor een zinvolle carrière binnen de overheid. Eentje waarin jouw ontwikkeling centraal staat? Bekijk dan hier ons traineeship binnen het Sociaal Domein.

traineeship sociaal domein

Jouw toekomst begint hier

Ben jij klaar voor een zinvolle carrière binnen de overheid waarin jouw ontwikkeling centraal staat? Bekijk dan ons traineeship.