Het klinkt als een haast onmogelijke opdracht. Zonder diploma krijg je moeilijk een voet tussen de deur. Toch past de manier van leren op de hogeschool niet bij iedereen. Iets waar Digna Dingeman ook tegenaan liep. Gelukkig vond ze met een traineeship in het Sociaal domein haar ideale leermethode. Werken en leren, enthousiaste docenten en oprechte persoonlijke aandacht zorgen voor de ideale omgeving. Zo kun jij je als (young) professional ontwikkelen op een manier die bij jou past.
Benieuwd naar het verhaal van Digna? Lees dan snel verder.
Ze willen een papiertje zien
Het sociaal domein ligt dicht bij het hart van Digna. Als bijbaantje werkte ze in de thuiszorg. Ook volgde ze een HBO-studie bestuurskunde, alleen kwam ze er al snel achter dat deze manier van leren niet helemaal bij haar paste.
Digna: “Ik was begonnen met een studie Bestuurskunde aan de HVA. Alleen kwam ik erachter dat een HBO-studie niet helemaal voor mij was. Maar in het werkveld willen ze toch mensen met een HBO-papiertje. Toen adviseerde mijn moeder, die bij de gemeente Amsterdam met veel mensen van FITZ werkt, om een traineeship te gaan doen.”
Met een traineeship pas je direct toe wat je leert
Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Alhoewel Digna nog niet lang bezig is met haar traineeship merkt ze dat deze aanpak goed bij haar past.
“Ik leer nu meer dan uit een boek of in een collegezaal met 100 mensen. Ik vind een kantooromgeving fijner omdat het flexibeler is. Tijdens het traineeship krijg je theorie, maar wat je leert kun je gelijk toepassen. Zo zie je ook hoe het echt in de praktijk gaat. Iets wat tijdens een studie, minder makkelijk gaat, omdat wat er in je boek staat niet altijd overeenkomt met wat je in de praktijk tegenkomt.”
Waar heb je allemaal recht op?
“Ik heb nu twee trainingen afgerond. Vakinhoudelijk leer ik veel omdat het voor mij nieuw is. Gelukkig krijgen we elke week uitleg. Als je er steeds mee bezig bent is het goed te doen. Het is echt interessant. We hebben het laatst over de bijstand en de energietoeslagen gehad, zonder dit traineeship had ik daar niks van geweten. Terwijl het heel goed zou zijn als iedereen zou weten waar je allemaal recht op hebt. Op dit moment zijn we o.a. bezig met ‘Lean’, iets wat ik erg leuk vind. Ik ben wel van het regelen, van het ordenen en van tevoren alles goed voorbereiden. Tijdens het koken leg ik ook alvast alles klaar, zodat het makkelijk gaat. Daar hou ik heel erg van.“
Enthousiaste docenten maken het leren makkelijker
“Natuurlijk moet je de basis op orde hebben voordat je aan de slag gaat bij een gemeente. Maar het is niet zo dat er iemand op mijn lip zit, om te kijken of alles wel af is. De leraren waar we les van krijgen vind ik erg prettig. Waarbij we als trainee en docent gewoon op hetzelfde niveau zitten, dus niet autoritair, maar benaderbaar. De lesstof is voor mij nieuw, dus dan is het fijn als je dat op een leuke manier krijgt uitgelegd. Bij mij komt gelijk Vincent naar boven. Hij was zo enthousiast en vond het zo leuk om uit te leggen. Dan wil je er ook meer van weten, dat helpt mij enorm.”
Oprechte persoonlijke aandacht
Iets wat doorweven is binnen FITZ is de persoonlijke aandacht. Een containerbegrip, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Ook Digna benoemt dit als een belangrijk onderdeel.
“Sinds ik bij FITZ werk merk ik dat het steeds terugkomt. Ondanks dat mensen bij een opdrachtgever zitten, met van alles en nog wat bezig zijn, blijft die connectie aanwezig. Ik vind het altijd superleuk om collega’s te zien. Ook doen we veel activiteiten, zo gaan we binnenkort met z’n allen uit eten.” Maar ook in minder goede tijden wordt er naar je om gekeken.” Ik kan mijn people manager altijd een berichtje sturen. Andersom vertelt zij ook aan ons als er iets is. Toen mijn oma was overleden heb ik mijn people manager een appje gestuurd. Een dag daarna had ik van haar een kaart gekregen. Zo lief.”
Je leert jezelf beter kennen
Naast dat je kennis maakt met het sociaal domein, ga je ook met jouw persoonlijke ontwikkeling aan de slag. Iets waar Digna, ondanks de lange dagen, naar uitkijkt is het programma ‘Boost Your Capabilities’. “Van de mensen die ik gesproken heb, begreep dat ik dat het pittige dagen zijn, maar dat het wel gezellig is met je groepje. Ook leer je jezelf beter kennen, je leert herkennen waar je goed in bent en hoe je met jouw mindere punten om moet gaan. Zo dat je van jezelf weet, ik moet nu even afstand houden of juist iemand helpen.”
Samenwerken
Ook het samenwerken met anderen komt aan bod. “Ik heb hiervoor bij verschillende organisaties gewerkt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je met mensen moet samenwerken die je wat minder liggen. Dan is het belangrijk hoe je leert hoe hier het beste mee om kan gaan. Zodat je dat straks kunt toepassen als je bij een opdrachtgever aan de slag gaat.”
Wil jij het verschil maken binnen het sociaal domein?
Met het Traineeship Administratie Sociaal Domein, leiden we je op tot een talentvolle professional binnen gemeenten en overheidsinstellingen. Je kiest voor een zinvolle carrière met als missie het sociaal domein van binnenuit te ondersteunen.
Iets voor jou? Klik hier voor meer informatie over het traineeship.