Het verloop van een carrière laat zich vaak lastig voorspellen, ook bij Laura van Zeijl – Boone, liep het anders dan ze had verwacht. Wat begon met een criminologiediploma leidde haar uiteindelijk naar een KYC-traineeship. In deze blog gaan we met Laura in gesprek over haar eerste maanden bij de Rabobank en hoe ze tot KYC-trainee werd opgeleid. Wat je allemaal leert tijdens een traineeship. Over keuzes maken en soms een sprong in het diepe te durven wagen.

Gewoon proberen

Laura: “Ik wilde altijd heel graag iets met mijn criminologiediploma doen. Alleen toen ik op zoek ging, was de arbeidsmarkt niet zoals nu. Nu zijn er banen genoeg, maar dat was destijds anders.” Een traineeship salarisadministratie bij FITZ bood uitkomst. Het was niet waarvoor ze had gestudeerd, maar het bleek leuker dan ze had verwacht en uiteindelijk heeft ze met veel plezier vijf jaar binnen detacheringstak van FITZ gewerkt.

Ondanks een uitstap, van weer vijf jaar, bij een zorginstelling bleef het verlangen branden om uiteindelijk iets met haar studie Criminologie te doen. “Op een gegeven moment merkte ik dat ik aan mijn plafond zat. Toen was ik op LinkedIn naar vacatures aan het kijken en zag ik dat Quoratio was begonnen met een KYC-traineeship. Ik dacht, ik ga het gewoon proberen. Een maand later was het al beklonken.”

Wat is KYC?

De term KYC, oftewel “Know Your Customer”, is een belangrijk proces waarbij banken en andere financiële dienstverleners controleren wie hun klanten daadwerkelijk zijn. Het doel is om financiële criminaliteit te voorkomen. KYC brengt risico’s in kaart en treft maatregelen om de financiële wereld veilig en eerlijk te houden.

Terug naar de schoolbanken

Maar voordat je als KYC Trainee aan de slag kunt, moet je natuurlijk de basis beheersen. Voor Laura betekende dat terug naar de schoolbanken. “Ik ben op 1 juli gestart met het traineeship en heb in de eerste maand veel opleidingen gevolgd. Ik heb de CDD-trainingen doorlopen en mijn Wft-basisdiploma behaald.” Na een aantal praktijkdagen en een vakantie kon ze zich in september voorbereiden op het ‘echte werk’, haar eerste opdracht als KYC- analist bij de Rabobank.

Elke dag een stapje verder

Toch ben je natuurlijk nooit echt uitgeleerd. Ook bij de Rabobank ga je verder met de ontwikkeling van je kennis op het gebied van KYC. Samen met 15 andere analisten in opleiding doorloopt ze nu een traject van 5 maanden. “Tijdens de beginperiode ben je bezig met het maken van e-learnings, het volgen van workshops en het leren werken met systemen. Ook leer je in korte tijd hoe je onderzoek moet doen. Elke dag doen ze er een stapje bij, zodat je steeds verder in je dossiers kunt komen.

(Dossier)kennis opdoen

“Toen ik voor het eerst een dossier bekeek, moest ik even schakelen. Op dat moment is het fijn als je even met je coach kunt zitten en je vragen kunt bespreken.” Laura merkt dat ze er steeds handiger in wordt. “Naarmate je meer dossiers hebt gedaan, wordt het makkelijker. Bij mijn laatste dossier dacht ik, oh wacht even, dit kan ik.”

Als Laura een dossier doorlicht, doet ze dat in verschillende fases. “Je gaat eerst alle beschikbare systemen doorzoeken. Je noteert: Wie is eigenlijk de klant die ik voor me heb? Wie is deze klant? Waar woont deze klant? Wat doet deze klant? Hoe komt deze klant aan zijn geld? Wat gaat de klant met al dat geld doen? Op al dat soort vragen proberen wij antwoorden te geven. Kom je er echt niet uit? Dan ga je de klant bellen om extra informatie op te vragen.”

Gelijk van waarde kunnen zijn

De manier van opleiden en de tijd die je hiervoor krijgt tijdens de traineeship bij FITZ Compliance en de Rabobank, vindt Laura erg prettig. “In het begin dacht ik, wat ga je nou al die maanden doen? Inmiddels ben ik een maand verder bij de Rabobank en is het fijn dat we nog een tijdje mogen ‘oefenen’ voordat we echt aan de slag gaan. Natuurlijk leveren we wel dossiers op, maar het is fijn om straks de overstap te maken naar een team en te weten dat ik meteen van waarde kan zijn.”

Naast de Rabobank is er ook altijd, op de achtergrond, ondersteuning vanuit FITZ. “Dat vind ik erg fijn. Ik heb wekelijks via Teams contact met mijn manager Geerte, en één keer per maand hebben we een langer gesprek, als mijn agenda dat toelaat.”

Gesteund

Op de vraag waar ze het meest trots op is, moet Laura even nadenken. Dat ze de sprong heeft gewaagd om te starten met het traineeship. Het was een grote beslissing. Opnieuw een traineeship volgen voelde als een stap terug, zeker gezien haar eerdere werkervaring. Maar wat haar vooral raakte, was de steun die ze kreeg, niet alleen van FITZ Compliance, maar ook van haar man. “De keuze voor dit traineeship is een keuze die ik echt voor mezelf heb gemaakt, dit kon ook financieel mede dankzij mijn man. Ik voel me onwijs gesteund. Ik ben een professional, maar ik ben ook een mama van twee kindjes. Voor beide rollen is er plek bij FITZ Compliance en dat vind ik echt heel fijn.”

KYC trainee

Ontdek het KYC / CCD Traineeship

Benieuwd naar hoe jij impact kan maken in de financiële wereld?